Μήπως κάποια τρόφιμα σας προκαλούν δυσφορία, αλλά δεν ξέρετε αν πρόκειται για αλλεργία ή δυσανεξία;
Αντιδράσεις σε τρόφιμα είναι συχνές, αλλά δεν σημαίνουν πάντα αλλεργία. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, μια τροφική αλλεργία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις. Αντίθετα, μια τροφική δυσανεξία επηρεάζει κυρίως το πεπτικό σύστημα και προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, δυσφορία ή διάρροια.Οι πιο κοινές αιτίες δυσανεξίας περιλαμβάνουν:
- Έλλειψη ενζύμων για την πέψη συγκεκριμένων τροφών (π.χ. λακτόζη)
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
- Ευαισθησία σε πρόσθετα τροφίμων (π.χ. θειώδη σε κρασί και αποξηραμένα φρούτα)
- Κοιλιοκάκη, μια ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη.